Terug naar overzicht
Woonhuis 07 december 2023

De uitdaging van Adriaan Beukelman

Werk in uitvoering.jpg

De uitdaging van Adriaan Beukelman

Dat verzekeringen niet saai zijn, dat weten we. Maar voor Adriaan Beukelman, productmanager Woon geldt dat in het bijzonder. Hij zit midden in de storm. Letterlijk. Want Poly was nog niet gaan liggen en Ciaran kwam er alweer overheen. Extreem weer als gevolg van klimaatverandering. Het betekent nogal wat voor onze woonverzekering. Het is dé uitdaging van de toekomst voor het productteam Woonverzekeringen.

Adriaan: “Stormachtige ontwikkelingen, zo zou je het wel kunnen omschrijven inderdaad. We zien natuurlijk bij alle producten de gevolgen van klimaatverandering, maar bij Woon gaat het dubbelop. We hebben niet alleen te maken met de rechtstreekse schade door meer stormen en ander extreem weer, we hebben ook te maken met de energietransitie die natuurlijk met de klimaatverandering samenhangt.”

Zoals?

“Nou denk dan bijvoorbeeld aan allerlei aanpassingen aan huizen om ze energiezuiniger te maken. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Een steeds groter deel van de Nederlandse huizen heeft ze op het dak liggen. Dat is goed voor de portemonnee én de energietransitie, maar er kleven ook hele duidelijke nadelen aan. Zo is het al een aantal keer voorgekomen dat de brandweer grote moeite had branden te doven vanwege zonnepanelen.

“We zien natuurlijk bij alle producten de gevolgen van klimaatverandering, maar bij Woon gaat het dubbelop.”

Daarnaast hebben we al een aantal keer gezien dat het glas van zonnepanelen versplintert bij brand. Deze deeltjes stijgen op door de hitte en komen soms honderden meters verderop weer naar beneden. Dit is extreem moeilijk op te ruimen. Voor dit probleem hebben we eigenlijk nog geen goede oplossing en het is op dit moment niet duidelijk wie voor deze kosten moet opdraaien.”

Wat zie je nog meer in en om huis?

“Sinds de energieprijzen verleden jaar zo zijn ontploft, zie je dat veel mensen op zoek zijn gegaan naar alternatieve manieren om met energie om te gaan. Een van die opties is een zogenaamde thuisbatterij, waarin je de door zonnepanelen opgewekte energie op zonnige dagen kunt opslaan om later te gebruiken. We verwachten dat de uitrol van deze techniek de komende jaren steeds sneller gaat. Dat brengt een bepaalde mate van onzekerheid met zich mee.

Verzekeren is natuurlijk gebaseerd op trends en gemiddelden en thuisbatterijen zijn een nieuwe parameter in de berekening. Want wat is het brandrisico van zo’n batterij? Is zo’n ding te blussen bij een brand? En komen er ook schadelijke stoffen vrij? Vragen waar we in de ontwikkeling van onze woonverzekering rekening mee moeten houden.

“Verzekeren is natuurlijk gebaseerd op trends en gemiddelden en thuisbatterijen zijn een nieuwe parameter in de berekening. ”

Een ander ontwikkeling is de toename van elektrische auto’s en de bijbehorende laadpalen. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de thuisbatterij. Veel mensen hebben een laadstation aan huis, vaak bevestigd aan de muur. Hierdoor staat de auto bij het laden dicht bij het huis – hoe beïnvloedt dit het brandrisico? Dit geldt eigenlijk voor alles waar elektriciteit bij komt kijken. De overstap van fossiel naar brandstof, ook wel de elektrificatie genoemd, volgen we daarom op de voet.”

Veel haken en ogen dus?

“Ja, maar het oplossen van deze puzzel is het leuke aan mijn baan als productmanager. Ik vind het belangrijk dat we als verzekeraar ruim baan maken voor deze ontwikkelingen. Uiteindelijk zijn ze goed voor de klant en in het belang van ons allemaal. Maar het betekent wel dat we goed in de gaten moeten houden welke ontwikkelingen er allemaal zijn en wat de mogelijke impact op ons product en bedrijf is.”

Unigarant