Caravans en verzekeringen. Zo zit het.

Een reis- en annuleringsverzekering is voor de meeste vakantiegangers geen discussiepunt. Maar een aparte caravanverzekering, is dat nu echt nodig? Misschien niet, tot er een hagelbui overkomt en uw caravan eruit ziet als een maanlandschap. Toch prettig als je dan verzekerd bent voor de schade. Onze productmanager Greta de Jong beantwoordt de veel gestelde vragen over de caravanverzekering.

Wat is een caravanverzekering?

Met een caravanverzekering bent u verzekerd voor schade aan of diefstal van uw caravan zelf. Schade die u met uw caravan aan een ánder toebrengt, valt meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (avp) of onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (wa) van uw auto. Die eerste is niet verplicht, die tweede wel.

Ik heb toch al een wa-verzekering. Waarom dan ook nog een caravanverzekering?

Wanneer u een caravan achter uw auto trekt, is deze automatisch meeverzekerd op uw WA-verzekering. Schade die u toebrengt aan een ander, bijvoorbeeld bij achteruit parkeren, is dan gedekt. De caravan maakt, mits hij vastgekoppeld is, immers onderdeel uit van de auto.  De schade aan de caravan zelf is niet verzekerd. Anders wordt het ook als de caravan niet meer achter de auto hangt. Op de camping bijvoorbeeld. Wanneer u dan te maken krijgt met schade aan of diefstal van uw caravan, bestaat er de caravanverzekering.

Heb je een voorbeeld van schade aan mijn caravan?

Wat dacht u van een boom die tijdens een storm op uw caravan valt. Een paaltje dat u raakt tijdens het verplaatsen met uw mover. Of wanneer een stevige hagelbui tientallen deukjes in het caravandak achterlaat. Of, erger nog, wanneer uw caravan wordt gestolen. Een caravanverzekering dekt in dergelijk gevallen (deels) de schade. Diefstal en vandalisme vallen dus ook onder de caravanverzekering.

Wat zijn nog meer voordelen van een caravanverzekering?

Repatriëring van uw caravan bijvoorbeeld als hij niet meer kan rijden. Of een vervangende caravan of vervangend verblijf als u uw vakantie toch gewoon voort wilt zetten. Sommige dekkingen zitten standaard in de caravanverzekering, andere zaken moet u optioneel bijverzekeren.

Is een caravanverzekering verplicht?

Nee. U bepaalt zelf of u het risico wilt lopen. Een caravanverzekering is wel sterk aan te bevelen. Het geeft een veilig gevoel als u weet dat niet alleen uw auto, maar ook uw caravan goed verzekerd is.

Is alles gedekt in de standaard caravanverzekering?

Nee, niet alles. Daarvoor zijn er optionele dekkingen. De belangrijkste zijn rechtsbijstand, een dekking voor de inventaris en een dekking voor storm- en hagelschade.

Storm- en hagelschade verzekeren voor je caravan, is dat nu wel nodig?

Helaas komt storm- en hagelschade vaker voor dan u denkt. Daken die hagelvast zijn, bestaan (nog) niet. Samen met fabrikanten wordt er gekeken naar daken die hagelbestendiger zijn, met de nadruk op bestendiger. Op het moment dat u hagelschade hebt en er nog geen hagelbestendiger dak op de caravan zit, wordt het dak vaak vervangen door een dak dat een hagelbui beter kan hebben.

Hoe zit het met hagelpremie bij de caravanverzekering?

Op het moment dat u al een hagelbestendiger dak op uw caravan heeft, krijgt u meestal korting op de premie van de hagelschade. Die korting verschilt per verzekeraar.

Stel dat ik schade heb, kan ik die dan zo maar overal laten repareren?

Dat kan, maar veel verzekeraars werken met aangesloten schadeherstellers. Op het moment dat u daar met uw schade naartoe gaat, krijgt u korting op uw eigen risico. Doet u dat niet, dan loop u die korting mis.

Is het altijd slim om schade te claimen?

Aan een caravanverzekering zit vaak standaard een eigen risico vast. Dat verschilt per maatschappij en loopt van 0 euro tot 250 euro. Als de schade minder is of als u een klein deukje niet erg vindt, dan kunt u ervoor kiezen om schade niet te claimen. Je kunt het eigen risico ook verhogen, naar bijvoorbeeld € 150,- of € 300,-. In dat geval daalt de premie. Net als bij een zorgverzekering eigenlijk.

Er bestaat dus ook verzekering voor de inventaris van caravans? 

Jazeker. Het is dan wel belangrijk een onderscheid te maken. Wat vast zit aan de caravan (deurtjes, tafels, bedden) valt onder de standaardverzekering. Alles wat niet tot de standaarduitrusting behoort, valt onder de (optionele) inventarisdekking. Denk aan bestek, borden, meubilair, gordijnen, linnengoed. Wat u van huis meeneemt (kleding, camera, radio) valt weer onder de reisverzekering.

Geldt mijn caravanverzekering ook in het buitenland?

Een caravanverzekering heeft een Europadekking (die ook voor de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee geldt). Als u een caravanverzekering van Unigarant hebt, komt de ANWB uw caravan ophalen (repatriëren) als deze niet meer kan rijden. En als u midden in de vakantieperiode zit, heeft u ook recht op vervangend verblijf.

Bestaat er ook een nieuwwaarderegeling voor caravans?

Ja, dit heeft te maken met de schadevergoeding bij totaal verlies (total loss). De nieuwwaarderegeling betekent dat op het moment dat de caravan total loss is of hij wordt gestolen, u de oorspronkelijke cataloguswaarde terug krijgt. De claim moet dan wel binnen een afgesproken periode vallen, bijvoorbeeld 5  jaar. Na die periode gaat de dagwaarderegeling gelden en wordt alleen de dagwaarde uitgekeerd.

En wat is de aanschafwaarderegeling bij tweedehands caravans?

Dat is een regeling waarbij de waarde van de aankoop bij totaalverlies of diefstal geldt. De schade moet zich dan wel voordoen binnen drie jaar na de aankoop. Belangrijk is wel dat u een aankoopbewijs of een bankoverschrijving kunt overleggen!

Moet ik ook de ‘extra’s’ van de caravan verzekeren?

Dat is zelfs heel belangrijk. Wat dacht u van een voortent, luifel, mover, airco,  schotel of fietsenrek. Dat hoort allemaal bij de caravan, maar moet van tevoren wél worden opgegeven, anders is het niet meeverzekerd. Deze zaken komen apart op de polis te staan.

Tot slot: wat zijn de eisen voor de stalling van een caravan?

Die staan in de voorwaarden van de verzekeraar. Die kan eisen dat er een wielklem op de caravan zit. Of een disselslot. En als hij gestald wordt, moet hij in een goed afsluitbare of bewaakte ruimte staan (ook in het buitenland!).

Bereken hier de premie van de caravanverzekering

Greta de Jong
Productmanager Recreatie

Bron: Kampeer en Caravan Kampioen.
Auteur: Roel van den Eijnde