Als marktleider fietsverzekering zijn we als Unigarant nauw betrokken bij de strijd tegen fietsdiefstal. De afgelopen jaren hebben we samen met de branche veel energie gestoken in het bij elkaar brengen van partijen om gezamenlijk op te trekken tegen dit probleem. En met resultaat. Samen met fabrikanten, alarmcentrales en opsporingsdiensten hebben we bijvoorbeeld de KIWA certificering voor track&trace zenders voor elkaar gekregen.
Het blijft daarom teleurstellend dat de Nederlandse politiek en politie zo weinig prioriteit geeft aan het probleem. Het meest recente dieptepunt hiervan is de stopzetting van de financiering van de aanpak van fietsdiefstal bij het CCV (Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie) waardoor het CCV stopt met deze activiteiten.
Los van de vele miljoenen schade die erdoor veroorzaakt worden, is het wat mij betreft onacceptabel dat deze kennelijk lucratieve vorm van diefstal onbeantwoord en onbestraft blijft.
Zolang de politiek op zijn handen blijft zitten, zullen we zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Daarom ben ik blij met de transitie van taken van S.A.F.E. (Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal) naar Stichting VbV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit). Dit is het gezamenlijke initiatief van Nederlandse schadeverzekeraars die bij het verbond zijn aangesloten.
Goede stap
Met de overgang van werkzaamheden naar het VbV kunnen partijen de gezamenlijke aanpak naar een hoger niveau tillen. Niet alleen heeft het VbV veel ervaring in de breedste zin van voertuigcriminaliteit, de organisatie heeft ook internationale contacten. En dat is een goede zaak, aangezien veel fietsen de grens over gaan en het hiermee een grensoverstijgend probleem is.
Het VbV neemt per 1 maart de taken van S.A.F.E over. Daarbij blijven bestaande netwerken en werkgroepen actief die zich bezighouden met registratie, fietsbeveiliging en bewustwording. Verder worden de inspanningen opgevoerd. Extra middelen en capaciteit voor structurele dataverzameling en preventiecampagnes zoals ‘STAAT-E-LEKKER.nl’ moeten de aanpak van fietsdiefstal versterken. De formele beëindiging van S.A.F.E, vindt plaats op 1 juni 2025.
Ik wens het VbV een vliegende start toe. Laten we dit moment als branche aangrijpen om de samenwerking nog verder te versterken. En natuurlijk is de politiek van harte welkom om, zodra ze er aan toe zijn, weer aan boord te komen.
Marin Roos
Directeur Innovatie

