Verzekeringsplicht Bromfiets

Een verzekeringsplicht heeft u nodig om te mogen rijden op een bromfiets. Dit geldt echter niet voor alle bromfietsen. Lees hier wanneer u wel en wanneer u geen verzekeringsplicht heeft.

Wanneer heeft u een verzekeringsplicht?

Een verzekeringsplicht geldt wanneer uw bromfiets, brommobiel, fiets met hulpmotor of scooter een kentekenbewijs heeft. Dit  houdt in dat u uw tweewieler tenminste moet verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Dat moet ook als u deze niet gebruikt. De RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) controleert of u uw voertuig wel verzekerd heeft. Wanneer dit niet het geval is, dan krijgt u een boete.

Wanneer heeft u geen verzekeringsplicht?

Als u een fiets heeft met trapondersteuning (elektrische fiets), heeft u geen verzekeringsplicht. Bij deze fietsen moet je blijven trappen om vooruit te komen. Ze gaan niet harder dan 25 kilometer per uur. Wilt u deze fiets wel verzekeren voor schade? Dan is de Unigarant Elektrische Fietsverzekering misschien iets voor u.

Wat gebeurt er met de verzekeringsplicht als u de bromfiets schorst?

U kunt uw bromfiets, scooter of ander soort tweewieler schorsen bij de RDW. U heeft dan geen verzekeringsplicht meer, maar u mag uw het voertuig dan ook niet gebruiken. Wilt u uw voertuig schorsen? Dan kunt u dat zelf aangeven bij de RDW. Meer informatie vindt u op de website van de RDW. 

Bereken nu uw premie