Unigarant is gevraagd deel te nemen aan een onderzoeksprogramma van de Nyenrode Universiteit. De universiteit wil met een select aantal organisaties een jaar lang onderzoeken welke kansen en oplossingen er ontstaan bij de integratie van een digitale- en duurzaamheidsstrategie. Met andere worden: op zoek naar de langetermijnwaardecreatie voor organisaties.
Wat kan het opleveren? Een interessante case waar niet alleen Unigarant graag aan meewerkt, maar ook de Gemeente Groningen, de Gasunie, Sogeti, het Radboud UMC, Seeder de Boer (zorg-consultancy), AAS schadeherstel en de gemeente Amsterdam doen mee.
Waar hebben we het over?
Langetermijnwaardecreatie? Wat is dat nou eigenlijk? We vragen het aan Guido Evertz, Duurzaamheidmanager bij Unigarant: “Heel klein gemaakt betekent het eigenlijk dat je verder kijkt dan de reguliere bedrijfsplannen van twee tot vijf jaar. Je kijkt naar een goede balans tussen financiële (opbrengst, winst, rendement, aandeelhouder) en niet financiële waarde (sociaal, maatschappelijk, menselijk, duurzaam) en dat over een langere periode van 20 of 30 jaar”.
“We hebben het dan ook wel over E-ESG; Economic, Environmental, Social en Governance. Je onderzoekt welke waarde je kunt toevoegen voor alle belanghebbenden van een bedrijf, zoals klanten, werknemers, aandeelhouders, en de bredere samenleving over een langere periode. Het gaat niet alleen om financiële winst, maar ook om sociale, ecologische impact en governance-aspecten”, aldus Guido.


Concrete voorbeelden
Een paar voorbeelden van voordelen die het integreren van een digitale- en duurzaamheidsstrategie met zich mee kan brengen:
1. Verbeterde reputatie en merkwaarde
Een sterk E-ESG-beleid kan de reputatie van een bedrijf aanzienlijk verbeteren. Transparantie en verantwoordelijkheid zijn waarden die klanten en investeerders waarderen. Dit kan leiden tot grotere klantloyaliteit en een krachtiger merkimago.
2. Toegang tot nieuwe markten
De vraag naar duurzame producten en diensten groeit snel. Bedrijven die vooroplopen in E-ESG-initiatieven hebben de kans om nieuwe markten te betreden en nieuwe klantgroepen aan te trekken.
3. Innovatie en groei
E-ESG-initiatieven stimuleren innovatie door bedrijven aan te moedigen hun processen te heroverwegen en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan digitalisering. Dit kan leiden tot verbeterde operationele efficiëntie en duurzame groei.
Het onderzoek
Terug naar het onderzoek. De centrale vraag en opzet van het onderzoek is als volgt:
Hoe kunnen organisaties met een geïntegreerde duurzame en digitale bedrijfsstrategie zich aanpassen met langetermijnwaardecreatie als doel? Oftewel: duurzaamheid en digitalisering doen we niet alleen omdat het nou eenmaal moet, maar we kunnen er als organisatie ook nieuwe kansen en voordelen mee realiseren.
Daarbij richt het onderzoek zich op twee kernpunten:
1. Welke kansen zijn er door een geïntegreerde duurzame- en digitale bedrijfsstrategie?
2. Wat is er nodig om een geïntegreerde duurzame- en digitale bedrijfsstrategie te maken?
“Het is de bedoeling dat wetenschap en praktijk in het onderzoek aan elkaar worden gekoppeld”, vertelt Guido. “Elke organisatie brengt een eigen case in. Bij Unigarant kijken we naar de kansen van duurzaamheid en digitalisering voor de klantreis van onze klanten. Het is leuk en inspirerend om te leren van de andere organisaties die aan het onderzoek meedoen.”
“Ook krijgen we veel achtergrondinformatie en theoretische onderbouwing vanuit Nyenrode. Daarom is het een heel waardevol programma om aan mee te werken en het sluit goed aan bij onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen. We willen namelijk niet alleen vandaag, maar ook op lange termijn bijdragen aan een leefbare en zorgeloze toekomst”, besluit Guido.
