De afhandeltermijn voor schademeldingen op reisverzekeringen is langer dan u van ons gewend bent. Lees meer.

Onze jarenlange samenwerking met Dekra: "Internationale schades behandelen we lokaal"

In 2016 werden er bij Unigarant zo’n 1.400 schades met een motorvoertuig in het buitenland geclaimd. Hoewel onze schade-experts een reisje naar Frankrijk, Hongarije of Iran best leuk zouden vinden, is het handiger deze schades lokaal te behandelen.

Daarom werken we al meer dan tien jaar samen met DEKRA, het bedrijf dat voor ons alle schades in de landen die op de groene kaart staan, behandelt.

In welke landen ben je verzekerd?

Bij Unigarant staan 46 landen op de groene kaart. Dit zijn alle landen van de Europese Unie, maar bijvoorbeeld ook Rusland, Iran en Marokko.

unigarant-fb-image-landen.jpg

"Culturele verschillen moet je respecteren"

Mireille Hengeveld is manager Claims bij DEKRA. Ze vertelt enthousiast over het werk dat DEKRA doet: “Internationale schadeafhandeling is complex. De wet- en regelgeving per land verschilt enorm van elkaar en je hebt te maken met cultuurverschillen. Daarom werken we altijd met lokale schadebehandelaars. Zij kennen de plaatselijke regels en gebruiken. In de meeste landen hebben we eigen DEKRA kantoren en mensen in eigen dienst. In de paar landen waar we dat niet hebben werken we vaak met vaste contacten, zoals advocaten of juristen.”

Verschillen

“Je hoeft trouwens niet ver te zoeken voor verschillen. Onze buren België en Frankrijk zijn al heel anders dan Nederland. In België kennen ze bijvoorbeeld geen vergoeding voor belangenbehartigers, wat soms tot veel discussie leidt. In Frankrijk kennen ze dan weer het uitgangspunt dat wanneer er bij een ongeval geen schuld bewezen kan worden, alle partijen honderd procent uitgekeerd krijgen. In Nederland doen we dat andersom en wordt er in dat soort gevallen niks uitgekeerd.”

Doorlooptijd

Cees van Lissum en Tamara Riebroek zijn schade- en letselbehandelaar bij DEKRA. Ze hebben dagelijks contact met mensen uit allerlei landen. “In Zuid- en Oost-Europese landen is de doorlooptijd langer dan in Noord- of West-Europa en Duitse expertiserapporten zijn enorm uitvoerig. Om dit werk te kunnen doen moet je deze culturele verschillen respecteren, anders kan het frustrerend worden.”

Heeft u een ongeval of aanrijding in het buitenland? Maak foto's en zorg voor een volledig ingevuld schadeformulier.
  • Zorg in het geval van een aanrijding voor goede foto’s van het voertuig en het kenteken.
  • Zorg als het even kan ook voor een foto van de bestuurder.
  • Maak een foto van het ingevulde schadeformulier en documenten van de politie.
  • Zorg dat ingevulde schadeformulieren ondertekend worden. Dat is niet overal vanzelfsprekend.

Meer informatie over schade melden vindt u hier