Een natuurramp in uw vakantiegebied?

Is er sprake van een natuurramp in het gebied waar u op vakantie bent of naar toe gaat?  Wij kunnen ons voorstellen dat u dan vragen heeft over uw Unigarant reis- en annuleringsverzekering. De antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u hieronder.

Blijf op de hoogte

Wij adviseren u altijd de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Daarnaast adviseren wij u de ontwikkelingen te volgen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de media.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in uw vakantiegebied. Voor vragen kunt u ook bellen naar het 24/7 contactcenter +31 247 247 247. Houd contact met uw vervoersmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Calamiteitenfonds

Afhankelijk van de situatie en gebeurtenis kan het Calamiteitenfonds het besluit nemen om:

 • De gebeurtenis vast te stellen als een calamiteit
 • De gebeurtenis vast te stellen als een uitkeringsvatbare situatie waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat zijn hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

Dit betekent dat het Calamiteitenfonds de extra kosten betaalt die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Op de website van het Calamiteitenfonds vindt u de meest actuele informatie.

Vragen over uw annuleringsverzekering

Ik heb een accommodatie gereserveerd die er niet meer is. Wat moet ik nu doen en waar heb ik recht op?

U kunt de reis annuleren. De annuleringskosten hiervan vallen onder de dekking van uw annuleringsverzekering.

Ik heb een accommodatie gereserveerd, maar ik kan deze niet bereiken omdat de toegangswegen onbegaanbaar zijn. Wat moet ik nu doen en waar heb ik recht op?
U kunt de reis annuleren. De annuleringskosten hiervan vallen onder de dekking van uw annuleringsverzekering.
Ik heb een accommodatie gereserveerd die er niet meer is. Nu kan ik elders wel terecht voor dezelfde periode maar tegen bijbetaling van extra kosten. Kan ik deze kosten verhalen op mijn annuleringsverzekering?

Als hiermee een volledige annulering voorkomen kan worden, zijn deze kosten verzekerd. U ontvangt een vergoeding tot maximaal de annuleringskosten van de reservering.

Ik wil mijn vakantie in het land waar een natuurramp heerst/is geweest annuleren of afbreken. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij u de dekking Samengestelde Reis of Extra Annuleringsredenen heeft gesloten. Op de Doorlopende Annuleringsverzekering heeft u standaard dekking voor samengestelde reis. Bij een samengestelde reis moet er sprake zijn van het uitvallen van een van geboekte onderdelen. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ik heb een rondreis geboekt waarbij één van de bestemmingen het getroffen gebied betreft. Mag ik de gehele reis annuleren?

Ja, dat is verzekerd als in het deel van het betreffende land er dusdanige schade is aan de gereserveerde accommodatie, dat deze niet meer voor verblijf geschikt is.

Ik ben op doorreis naar mijn vakantie bestemming/naar huis. Ik moet door het getroffen gebied rijden met mijn auto. Ik kan nu niet verder. Volgens de autoriteiten gaat het nog minimaal een aantal dagen duren. Mag ik mijn reis annuleren?

Ja, dat kan wanneer u de dekking ‘Extra Annuleringsredenen' heeft meeverzekerd. U ontvangt in dat geval een vergoeding voor niet genoten vakantiedagen.

Vragen over uw reisverzekering

Ik ben in het land of de plaats waar de natuurramp heerst/heeft plaatsgevonden. Door de natuurramp is de terugreis per trein, metro of vliegtuig vertraagd of gaat niet. Nu moet ik extra kosten maken voor onder andere verblijf. Kan ik deze kosten verhalen op mijn reisverzekering?

Op basis van uw reisverzekering heeft u recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer en verblijfskosten en telefoonkosten.

 • De vergoeding voor verblijfskosten is € 75,00 per persoon per dag.
 • Daarnaast geldt een totale maximaal bedrag voor extra vervoers- en verblijfskosten van € 600,00 per reisgezelschap voor oude voorwaarden en onbeperkt voor de nieuwe voorwaarden.
  Deze nieuwe voorwaarden gelden voor nieuwe verzekeringen afgesloten na 1 augustus 2018 en voor lopende polissen welke na 1 augustus zijn geprolongeerd.
 • De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden (anders dan de ANWB Alarmcentrale) bedraagt € 250,00.
Ik wil eerder dan gepland naar huis. Krijg ik een vergoeding voor de hiermee gepaard gaande extra kosten?

In geval van een calamiteit  is de touroperator verantwoordelijk voor de veiligheid van de getroffen reizigers. In samenwerking met de overheid worden de getroffen reizigers eventueel geëvacueerd. Heeft u de reis zelf (zonder tussenkomst van een reisorganisatie) geboekt, neem dan contact op met onze Alarmcentrale.

Ik ben op doorreis naar mijn vakantiebestemming/naar huis. Ik moet nu door het getroffen gebied rijden met mijn auto, maar kan dus niet verder. Welke extra gemaakte kosten kan ik claimen?


Op basis van uw reisverzekering heeft u recht op vergoeding van extra verblijfskosten, extra kosten voor vervoer en telefoonkosten.

 • De vergoeding voor verblijfskosten is € 75,00 per persoon per dag.
 • Daarnaast geldt een totale maximaal bedrag voor extra vervoers- en verblijfskosten van € 600,00 per reisgezelschap voor oude voorwaarden en onbeperkt voor de nieuwe voorwaarden.
  Deze nieuwe voorwaarden gelden voor nieuwe verzekeringen afgesloten na 1 augustus 2018 en voor lopende polissen welke na 1 augustus zijn geprolongeerd.
 • De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden bedraagt € 250.

Wij adviseren uw ook om contact op te nemen met uw reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ik moet door de natuurramp langer dan gepland blijven in het vakantiegebied waar de natuurramp heeft plaatsgevonden. Blijft mijn reisverzekering geldig?

Ja, uw reisverzekering blijft tijdens die periode gewoon geldig. U bent verzekerd.

Ik kan niet meer in mijn huisje/appartement/hotel door de natuurramp. Krijg ik via mijn reisverzekering een vergoeding voor een vervangend verblijf?

Ja, als u al op vakantie was in het getroffen gebied, kunt u een vergoeding krijgen voor de kosten voor een vervangend verblijf.

De maximale vergoeding is gelijk aan de vergoeding voor de extra verblijfskosten.

Indien u nog op vakantie moest gaan, zijn deze kosten niet verzekerd.

Door de natuurramp ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?

De reisverzekering vergoedt deze schade tot de maximale dekking genoemd in de van toepassing zijnde voorwaarden. Er moet wel een dekking voor bagage gekozen zijn.

Vragen over uw premie

Mijn reis naar het getroffen land of de plaats, is geannuleerd. Krijg ik nu de premie terug van mijn reisverzekering?


Ja, als u een kortlopende reisverzekering bij ons heeft afgesloten, dan krijgt u de betaalde premie terug. Dit geldt niet voor een doorlopende reisverzekering.