Heeft u vragen over het Coronavirus? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Vragen en antwoorden over het Coronavirus en de reis- en annuleringsverzekeringen van Unigarant

Eind 2019 is het coronavirus uitgebroken. Over de verspreiding en de besmettingskans is nog niet alles duidelijk, maar wij kunnen ons wel voorstellen dat u vragen heeft over uw reis- en annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.

Blijf op de hoogte

Wij adviseren u altijd de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Daarnaast adviseren wij u het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Hier vindt u de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in uw vakantiegebied. Voor vragen kunt u ook bellen naar het 24/7 contactcenter +31 247 247 247. Ook op de website van Autoriteit Consument&Markt vindt u actuele informatie over uw reisrechten in verband met het coronavirus. Op de Reiswijzer van de ANWB vindt u de meest recente informatie over Informatie over 21 populaire vakantielanden (inclusief Nederland) en de coronamaatregelen die daar gelden. Deze website wordt elke dag bijgewerkt.Tot slot adviseren we u contact te houden met uw vervoersmaatschappij of touroperator over eventuele wijzigingen in uw reis.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds heeft gemeld dat er geen garantieregeling is als het gaat om ziektes of epidemieën. Meer informatie over het Calamiteitenfonds vindt u op de calamiteitenfonds.nl.

Vragen over uw nog te boeken vakantie naar de landen die in een groen/geel gebied vallen

Ik boek een reis naar een ‘veilige’ bestemming. Het coronavirus breekt weer uit. Vallen de extra reis- en verblijfskosten en hulpverlening dan onder de dekking?

Ja, dit is verzekerd op uw Unigarant Reisverzekering. Ook wanneer u eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn.

Ik boek een reis naar een ‘veilige’ bestemming. Het coronavirus breekt weer uit en ik word ziek. Zijn de medische kosten verzekerd?

Ja, als u de aanvullende dekking Medische Kosten heeft afgesloten zijn deze kosten verzekerd.

Ik boek een reis naar een land waarvan is aangekondigd dat ik daar weer naar toe mag. (Vlak) voor vertrek gaat het land toch weer op slot voor mijn vertrek. Hoe zit het dan met de dekking op mijn annuleringsverzekering?

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, wordt u door de organisatie gecompenseerd (vouchers).

Kan de reis wel worden uitgevoerd, maar u wilt zelf annuleren, dan worden de annuleringskosten alleen vergoed als u de aanvullende dekking Terrorisme & Natuurrampen vóór 30-01-2020 heeft afgesloten. Hierbij geldt een eigen risico.

Ik boek nu een (pakket)reis, maar tegen de tijd dat ik vertrek, blijkt dat er in het betreffende land nog veel beperkende maatregelen van kracht zijn. Ik wil mijn vakantie daarom annuleren. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

Kan de reis wel worden uitgevoerd, maar wilt u zelf annuleren? Dan worden de annuleringskosten alleen vergoed als u de aanvullende dekking Terrorisme&Natuurrampen/Extra Annuleringsreden vóór 30-01-2020 heeft afgesloten. Hierbij geldt een eigen risico.

Vragen over uw nog te boeken vakantie voor de landen die nu nog in het oranje/rode gebied vallen

Wat als vóór mijn vakantie het reisadvies verandert van geel/groen naar oranje of rood?

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd vanwege dit reisadvies, word je door de organisatie gecompenseerd (vouchers).

Ben ik verzekerd als ik op vakantie ga naar een land met een oranje/rood reisadvies?

Ja, je bent gewoon verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Medische kosten zijn alleen verzekerd als je de aanvullende dekking hiervoor hebt afgesloten. Annulering van je reis of het vroegtijdig afbreken daarvan als gevolg van corona is niet verzekerd. 

Wat is verzekerd als tijdens mijn vakantie het reisadvies verandert naar oranje of rood?

Dan ben je gewoon verzekerd met de Unigarant Reisverzekering. Tot 21 september 2021 waren corona gerelateerde gebeurtenissen in landen, waarvoor een aangepast reisadvies gold, uitgesloten van de dekking van de reisverzekering. Met ingang van 21 september 2021 is deze beperking komen te vervallen. Vanaf die datum ben je dus volledig verzekerd, ongeacht de kleurcode van het betreffende land.

Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de plaatselijke overheid een dringend beroep op je doet om binnen een bepaald tijdstip het land te verlaten dan verwachten we ook van je dat je daar gehoor aan geeft.En wat krijg ik vergoed van de dagen dat ik nog op reis zou zijn, maar nu eerder naar huis toe moet?

Wij adviseren je in deze situatie contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. In het geval van een pakketreis krijg je van je reisorganisatie deze dagen vergoed.

Vragen over uw annuleringsverzekering

Ik heb een vakantie geboekt, maar nu blijkt dat ik na aankomst een aantal dagen in quarantaine moet. Zijn de annuleringskosten verzekerd of heb ik recht op een vergoeding voor ‘ongenoten’ dagen?

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Ik ga binnenkort op (wintersport)vakantie, maar ik heb een vaccinatiebewijs nodig om het land van bestemming in te komen. Ik ben niet volledig gevaccineerd of heb niet de juiste vaccinatie. Kan ik de reis annuleren? En worden de annuleringskosten vergoed door mijn annuleringsverzekering?

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Mijn vakantieland is wel bereikbaar, maar vanwege beperkende maatregelingen wil ik afzeggen. Is dat verzekerd?

Wij adviseren je om contact op te nemen met de reisorganisatie. De kans is namelijk groot dat de reis alsnog wordt geannuleerd. In dat geval krijg je een voucher aangeboden die je later kunt gebruiken om een nieuwe reis te boeken.

Wil of kun je niet wachten op een besluit van de reisorganisatie? Dan kun je natuurlijk altijd zelf de reis annuleren. Afhankelijk van de voorwaarden van de reisorganisatie moet je dan wel annuleringskosten betalen.

Ik heb een reis geboekt. De reisorganisatie heeft deze reis geannuleerd. Maar nu kan ik ook geen gebruik meer maken van los geboekte accommodaties of huurauto etc. Wat nu?
  1. Waarschijnlijk ontvang je een voucher t.w.v. het bedrag wat je al hebt aanbetaald.
  2. Als de (aan)betaling van de los geboekte zaken geen deel uitmaakt van de voucher, neem dan contact op met de accommodatie of verhuurbedrijf en vraag of je deze kosteloos kunt annuleren.
  3. Als dat niet kan, vraag dan om een factuur met de annuleringskosten

Als je een Unigarant Annuleringsverzekering hebt, dan worden deze kosten vergoed.

Ik heb een pakketreis geboekt. De reisorganisatie heeft deze reis geannuleerd. Ik heb een voucher ontvangen, maar daar wil of kan ik geen gebruik van maken. Kan ik de reis zelf annuleren en vergoedt de annuleringsverzekering dan de annuleringskosten?

Nee. Als de reisorganisatie de reis heeft geannuleerd dan mogen ze je ter compensatie een voucher aanbieden. Deze voucher kun je tot een jaar na uitgifte gebruiken voor een nieuwe reis. Als je binnen dat jaar geen gebruik maakt van de voucher, dan moet de reisorganisatie alsnog de door jou betaalde kosten terugbetalen. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie.

Ik moet in quarantaine omdat ik aanraking ben geweest met een besmet persoon. Ik zou op vakantie en moet nu annuleren. Zijn mijn annuleringskosten verzekerd?

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Ik heb een voucher ontvangen van mijn reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij. Maar ik wil graag mijn geld terug en niet een jaar hoeven te wachten. Is dit verzekerd?

Nee, dit is geen gedekte annuleringsreden. Uw reisorganisatie of vervoersmaatschappij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Wij adviseren u in deze situatie contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator, of vervoersmaatschappij.

Vragen over uw reisverzekering

Ik moet door de uitbraak van het coronavirus langer blijven in het vakantiegebied waar het coronavirus is uitgebroken dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?

Ja, uw reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Mijn reis naar het land of plaats waar het coronavirus is uitgebroken is geannuleerd. Krijg ik nu mijn premie terug van mijn kortlopende reisverzekering?

Ja, de premie voor uw kortlopende reisverzekering krijgt u terug. Dit geldt niet voor een doorlopende reisverzekering.

In verband met mijn vakantie moet ik vooraf maar ook tijdens mijn verblijf mij laten testen. Krijg ik de kosten hiervan vergoed op mijn reisverzekering?

Nee, dit kunt u niet declareren op uw reisverzekering.

Ik heb mij aangemeld bij het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland. Ik moet voor de terugkeer naar Nederland een eigen bijdrage betalen. Worden deze kosten vergoed door mijn reisverzekering?

Ja, u bent standaard verzekerd voor extra kosten als gevolg van een calamiteit. Na terugkeer in Nederland kunt u uw schade online melden via ons schadeformulier.

Ik heb mij aangemeld bij het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland. Ik heb hierdoor extra kosten verblijfkosten. Worden deze kosten vergoed op mijn reisverzekering?

Ja, u bent standaard verzekerd voor extra kosten als gevolg van een calamiteit. Voor extra verblijfskosten vergoeden wij maximaal € 75,- per persoon per dag. Na terugkeer in Nederland kunt u uw schade online melden

Lockdown

Wie betaalt de kosten als mijn vakantie niet door kan gaan vanwege een inreisverbod?

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Als deze niet kan worden uitgevoerd, word je door de organisatie gecompenseerd (vouchers).

Wat als tijdens mijn vakantie de landsgrenzen dicht gaan en ik niet naar terug naar huis kan?

Je bent goed verzekerd met de Unigarant Reisverzekering. Je hebt dan recht op hulpverlening en vergoeding van onvoorziene kosten. Denk aan extra overnachtingskosten. Deze worden vergoed tot €75 per persoon per dag. Ook wanneer je eventueel gerepatrieerd moet worden, zijn deze kosten verzekerd. Uiteraard moet repatriëring praktisch wel uitvoerbaar zijn.

Als ik door een lockdown niet naar huis kan, blijft mijn kortlopende reisverzekering dan wel geldig?

Ja, je reisverzekering blijft gedurende die periode van kracht.

Ziek worden door corona

Wat wordt vergoed als je vóór vertrek corona krijgt en daardoor niet op vakantie kunt?

Als je je hiervoor wilt verzekeren dan heb je een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de kosten voor annulering gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de Unigarant Reisverzekering of los een annuleringsverzekering afsluiten als je elders al een reisverzekering hebt. Je moet de annuleringsverzekering wel binnen zeven dagen na het boeken van de reis afsluiten.

Wat als je tijdens je vakantie besmet raakt met het coronavirus?
  • Je kunt dag en nacht terugvallen op hulp via de Unigarant Alarmcentrale, die je zoveel mogelijk gedoe en geregel uit handen neemt.
  • Standaard ben je verzekerd voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld als je gezin/reisgezelschap door jouw ziekte extra overnachtingskosten moet maken. Deze overnachtingskosten worden vergoed tot €75 per persoon per dag.
  • Met de dekking ‘medische kosten’ worden alle zorgkosten volledig vergoed. 
Wat als een familielid ernstig ziek wordt door corona en je om die reden de vakantie wilt afzeggen?

Hiervoor heb je een annuleringsverzekering nodig. Dan worden de annuleringskosten die je maakt gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de Unigarant Reisverzekering of los een Unigarant Annuleringsverzekering afsluiten als je elders al een reisverzekering hebt. Je moet de annuleringsverzekering wel binnen zeven dagen na het boeken van de reis afsluiten.