De afhandeltermijn voor schademeldingen op reisverzekeringen is langer dan u van ons gewend bent. Lees meer.
Terug naar overzicht

De vrouwelijke kant van leiderschap

Tegenliggers.jpg

Internationale vrouwendag is  in 1908 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gelijke behandeling van vrouwen. De directe aanleiding was de staking in de textielindustrie in de USA. Vrouwen streden voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. In meer dan 110 jaar is er veel veranderd. Toch is het debat over gelijkheid nog net zo actueel als destijds.  

Bij Unigarant werken 323 vrouwen en 264 mannen. In algemene zin zijn vrouwen daarmee in de meerderheid. Bij leidinggevende posities ligt die verhouding iets anders. Van de 43 management- en directiefuncties worden er 18 door vrouwen bekleed. Dat betekent dat 41% van de leidinggevende posities door vrouwen bekleed worden. Daarmee zit Unigarant op het gemiddelde van Nederland.  

We vroegen Linn Musters, Operationeel Directeur, hoe ze tegen het thema  aankijkt

“Ik ben geen uitgesproken feminist. Dat klinkt zo extreem. Ik zie mezelf meer als een opportunist. Onze oma's hebben gestreden voor onze kansen, laten we die dan vooral ook pakken. Ik vind het niet erg dat het feit dat ik een vrouw ben uiteindelijk de doorslag geeft bij gelijke geschiktheid. Of zoals mijn collega Marjan Westra zegt: 'diversiteit is gaaf, maak er gebruik van!'” 

Marjan haar visie op gelijkheid is kort maar krachtig:  “Voel je niet meer, maar vooral ook niet minder. Volg je droom, kies voor je eigen geluk en doe wat bij je past.” 

Linn vervolgt: "Het spreekt me aan wat Marjan zegt. Voel je niet meer, maar vooral niet minder. Het is al een paar keer gebeurd dat ik op een congres in een zee van blauwe pakken en bruine schoenen terecht kwam en dacht: 'wat doe ik hier in hemelsnaam'. Maar fluisterde een stemmetje me al gauw in: 'Het is juist goed dat je hier bent. Je hebt wat anders te bieden dan deze ophoping van testosteron.'” 

Gelukkig gaat het goed met de aanwas van topvrouwen in de financiële sector. Dat zie je alleen al aan de uitbreiding van de jaarlijkste ranglijst van AM Topvrouwen, die dit jaar geen top 75 maar een top 100 is. En uiteraard ben ik er trots op dat Ivonne van den Heuvel en ik zelf in de lijst staan. 

“Wedden dat Peter Siewers niet zoals ik bij zijn sollicitatie de vraag heeft gehad hoe hij zijn baan als C.E.O. met zijn kinderen gaat combineren?”

"Ik denk dat de grootste winst van meer vrouwen aan de top, de komst van een ander type leiderschap is. Hoe je het wendt of keert, vrouwen en mannen zijn niet gelijk. Wij baseren onze beslissingen meer op intuïtie en gevoel en hebben meer aandacht voor psychologische veiligheid. Tegelijkertijd betekent dat, dat je als vrouw stevig in je schoenen moet staan om je punt te maken. Ik luister veel naar de podcast New Female Leaders, waar de ervaringen van anderen me helpen mijn mannetje te staan in de boardroom. 

Uiteindelijk draait het om balans. De beste eigenschappen van mannen en vrouwen verenigingen in een toekomstbestendige en eigentijdse leiderschapsstijl. Daar zijn we bij Unigarant al best ver mee. Al kan het altijd beter. Want wedden dat Peter Siewers niet zoals ik bij zijn sollicitatie de vraag heeft gehad hoe hij zijn baan als C.E.O. met zijn kinderen gaat combineren?”

Dit vindt zij:

Anja Dijkema, CX Manager: 

Wat vind je van deze dag? 
Jammer dat het nodig is, maar goed voor de bewustwording dat er overal ter wereld nog veel te doen is op het gebied van vrouwenrechten.

Hoe sta jij hierbij stil? 
Er wordt jaarlijks veel aandacht aan Internationale Vrouwendag besteed in de media, dus je kunt er eigenlijk niet omheen. En de verhalen zetten je wel aan het denken! Wat ben ik dan blij dat ik in Nederland woon…

Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?
Nou, dat lijkt me wat overdreven… tenzij er mee bedoeld wordt dat vrouwen elke dag met respect behandeld zouden moeten worden, in dat geval ‘ja’! (geldt overigens net zo goed voor mannen).

Zie jij jezelf als feminist? 
Pfff, nou het woord feminist heeft voor mij nogal een activistische (beetje negatieve) lading. Ik vind het wel heel belangrijk dat vrouwen gelijke rechten en kansen hebben, dus daar maak ik me zeker hard voor als dat nodig is. 

“Is de verzekeringswereld een mannenwereld? Dat is toch allang niet meer zo! Ik kom in mijn werkveld in ieder geval net zoveel vrouwen als mannen tegen, op alle niveaus in de organisatie”

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw? 
Heel erg goed! Ik ervaar persoonlijk geen enkel verschil met mannelijke collega’s als het gaat om de kansen die je krijgt of de manier waarop je behandeld wordt. Maar je moet de kansen wel zelf pakken en misschien zijn mannen daar over het algemeen wat voortvarender en zelfverzekerder in dan vrouwen.

Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij? 
Er is niemand binnen Unigarant met dezelfde functie 😊 Maar het feit dat niet een man, maar een vrouw deze functie heeft, lijkt me een positief signaal, haha!

Wat is jouw ervaring met ‘jezelf zijn’ als vrouw in deze toch wel mannelijke wereld? 
Is de verzekeringswereld een mannenwereld? Dat is toch allang niet meer zo! Ik kom in mijn werkveld in ieder geval net zoveel vrouwen als mannen tegen, op alle niveaus in de organisatie.

Jolijn Soer, Verzekeringsadviseur

Wat vind je van deze dag?
Ik sta meestal niet stil bij dit soort dagen en heb er ook niet zo veel mee. Als ik deze mail niet had gehad, had ik het niet eens geweten.

Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?
Nee, dat hoeft van mij niet. Iedereen is belangrijk vind ik. Man/vrouw, wit/zwart, homo/hetero, het maakt mij allemaal niks uit.

 Zie jij jezelf als feminist?
Nee, dat niet. Ik vind het wel goed dat er in het verleden vrouwen zijn geweest die voor meer rechten voor vrouwen hebben gezorgd, zodat wij vrouwen ook mogen stemmen, studeren enz.

“Ik zou eigenlijk niet weten wat Unigarant hier voor doet, maar ik ga er stiekem vanuit dat wij als man en vrouw hier gelijk betaald worden e.d.”

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw?
Ik zou eigenlijk niet weten wat Unigarant hier voor doet, maar ik ga er stiekem vanuit dat mannen en vrouwen gelijk betaald worden e.d.

 Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij?
Nee, daar zie ik geen verschil in.

 Wat is jouw ervaring met ‘jezelf zijn’ als vrouw in deze toch wel mannelijke wereld?
Ik ervaar dit niet als een mannelijke wereld, maar dat komt misschien omdat op de afdeling Service & Advies meer vrouwen werken.

Emmy Stevens, Manager Service en Advies

Wat vind je van deze dag?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit bewust bij stil sta. Je hoort er iets over in de media maar persoonlijk ben ik er niet mee bezig. Ik vind het de man-vrouw discussie ook best ingewikkeld. Want zo zwartwit ligt het natuurlijk niet. Dat ‘de mannen’ een totaal andere bloedgroep zouden zijn dan ‘de vrouwen’. Uiteraard zijn er verschillen, maar er zijn ook meer dan voldoende overeenkomsten waardoor het voor mij in mijn dagelijkse werk nooit een issue is.

 Hoe sta jij hierbij stil?
Eigenlijk niet. Behalve berichtgeving in de media heb ik niet de behoefte hier iets 'actiefs’ mee te doen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik er niet zo actief mee bezig ben zoals hierboven beschreven.

Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?
Nee hoor, wel moeten we met elkaar elke dag er weer het mooiste en beste van maken. Als mannen en als vrouwen samen.

“Natuurlijk zijn er verschillen, maar er zijn ook meer dan voldoende overeenkomsten waardoor het voor mij in mijn dagelijkse werk nooit een issue is”

Zie jij jezelf als feminist?
Nee, al wordt daar van de buitenkant misschien wel eens anders naar gekeken. Ik ben (22 jaar geleden) fulltime blijven werken toen onze kinderen geboren werden en mijn man heeft toen ontslag genomen om voor onze dochters te zorgen. Dat was een keuze die we samen hebben gemaakt, ik had veel plezier in mijn werk en de mogelijkheid om me door te ontwikkelen. Voor mijn man lag dat op dat moment anders. Het was geen keuze om de wereld te laten zien hoe vooruitstrevend we waren, maar een beslissing die voor ons gezin op dat moment het beste was en waar we beide geen moment spijt van hebben gehad.  

 Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw?
Ik ervaar dit nooit als een issue. We zetten allemaal onze persoonlijke competenties in en proberen elke dag het beste te doen om ons bedrijf te laten groeien en onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Los van of je man of vrouw bent en ik heb ook niet de indruk dat er anders naar gekeken wordt door collega’s.

 Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij?
Nee, eigenlijk niet. Ik zie verschil in hoe collega’s hun functie uitoefenen, maar er zijn ook verschillen tussen vrouwen onderling en mannen onderling.

Kristel van Schijndel, Teammanager Personenschade Kristel van Schijndel

Wat vind je van deze dag?
Het feit dat ik als blanke vrouw in een westers land ben geboren, geeft mij al zo’n enorme voorsprong dat eventuele ongelijkheid die ik zou kunnen ervaren geen recht doet aan die van de meeste vrouwen in de wereld. Het is ook goed om daar soms bij stil te staan.

Hoe sta jij hierbij stil?
Eerlijk gezegd niet zo. Misschien omdat ik in een rijk land leef. Ik las dat deze dag in veel landen zelfs een nationale feestdag is. Nooit geweten.

 Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?
Dat lijkt me geen goed idee. Dan krijgt het op den duur geen aandacht meer. Kijk, het zou fantastisch zijn als ongelijkheid niet meer bestaat, maar dat duurt helaas nog generaties. Het zit zo verankerd. Maar waar we wel elke dag iets aan kunnen doen is solidariteit tussen vrouwen onderling; het goede voorbeeld geven.

Zie jij jezelf als feminist?
Niet in die vorm dat ik de barricades op ga. Wel is het zo dat ik er bij mijn twee dochters echt op gehamerd heb om economisch zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Ook daar geldt voorbeeldgedrag.

“Je ziet in deze branche wel steeds meer vrouwen en dat is fijn. Niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat je op die manier verschillende soorten mensen bij elkaar krijgt. En dat is volgens mij altijd waardevol”

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw?
Je zou denken dat het niet speelt, en we doen allemaal echt ons best en toch vervallen ook wij wel eens in traditionele denkwijzen. Wanneer een moeder een opleiding naast haar werk wil doen, zijn er soms zorgen rondom de belasting voor het gezinsleven terwijl we het daar bij een vader niet zo snel over hebben.

Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij?
Ja, en dat mag. Ik denk dat vrouwen wat meer op de relatie en mannen meer op de positie zitten. Je hebt beide nodig.

 Wat is jouw ervaring met ‘jezelf zijn’ als vrouw in deze toch wel mannelijke wereld?
Ik kan niet anders dan mezelf zijn, en toevallig ben ik een vrouw. Je ziet in deze branche wel steeds meer vrouwen en dat is fijn. Niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat je op die manier verschillende soorten mensen bij elkaar krijgt. En dat is volgens mij altijd waardevol.

Unigarant