Terug naar overzicht

Internationale vrouwendag 2024

Tekengebied 2_1.png

Waarom vieren we vrouwendag?

Internationale vrouwendag is  in 1908 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gelijke behandeling van vrouwen. De directe aanleiding was de staking in de textielindustrie in de Verenigde Staten. Vrouwen streden voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. In meer dan 110 jaar is er veel veranderd. Toch is het debat over gelijkheid nog net zo actueel als toen.  Binnen Unigarant streven we een cultuur na waar diversiteit gevierd wordt, waar we inclusief denken en iedereen gelijkwaardig behandelen. Maar is dat ook zo? Daarom vragen enkele vrouwen binnen Unigarant hoe zij deze dag ervaren.

Amber Voors, Teammanager afdeling Service en Advies

Amber

Wat vind je van deze dag? / Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?

Ik vind het goed dat hier een speciale dag voor in het leven is geroepen, aangezien er helaas nog steeds ongelijke rechten, verantwoordelijkheden en vrijheden zijn. Anderzijds jammer dat dit nodig is, want dat betekent dat we er tot op de dag van vandaag helaas nog niet zijn.. Een dag als Internationale Vrouwendag zorgt ervoor dat we allemaal bewust worden en zijn wat betreft gelijke behandeling van vrouwen. We willen toch graag naar een situatie waarin dit gelijk is, voor iedereen.

Hoe sta jij hierbij stil? 

Eerlijk gezegd sta ik hier meestal niet bij stil, behalve dat ik het voorbij zie komen op social media. Dit komt denk ik grotendeels doordat ik zelf (gelukkig) geen ervaringen heb met ongelijke behandeling, maar dat betekent natuurlijk niet dat dit er niet is. Daar ben ik me wel bewust van.

Zie jij jezelf als feminist? 

Ik ben geen uitgesproken feminist, maar dat neemt niet weg dat ik het zeker belangrijk vind dat vrouwen gelijk worden behandeld.

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw? 

Vanuit mijn eigen perspectief vind ik dat Unigarant het goed doet. Ik zie zelf geen verschil tussen hoe mannen en vrouwen worden behandeld, verantwoordelijkheden krijgen of de kansen die zich voordoen. We zijn hier tenslotte allemaal met de beste intenties voor het bedrijf en we willen onze klanten zo goed mogelijk helpen, of je nou man of vrouw bent.

Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij? 

Nee, ik merk daar zelf geen verschil in.

Wat is jouw ervaring met ‘jezelf zijn’ als vrouw in deze toch wel mannelijke wereld?

Ik zie dit niet als een mannelijke wereld, aangezien ik ook veel vrouwelijke collega’s om me heen heb. Ik kan zeker wel mezelf zijn.

Anouk Bosma, Communicatie Specialist

Anouk BosmaWat vind je van deze dag? 

Eerder werd ik er altijd een beetje recalcitrant van. Ik dacht: “Waarom moeten vrouwen een aparte dag hebben?” Maar dat kan ík makkelijk zeggen vanuit mijn geprivilegieerde situatie. Helaas is het nog nodig dat we aandacht blijven vragen voor gelijke rechten voor vrouwen overal op de wereld.

Hoe sta jij hierbij stil? 

Sinds ik bij een vorige werkgever zelf te maken heb gehad met arbeidsdiscriminatie ben ik me meer bewust geworden van het belang van deze dag. Noem het naïef, maar ik had nooit verwacht dat ik hiermee te maken zou krijgen.

Het is verschrikkelijk om op je werk niet beoordeeld te worden op wat je kunt, maar op wie je bent. In mijn geval werd mijn gezinssituatie, waar ik met volle overtuiging voor heb gekozen, nu iets negatiefs. Daar heb ik veel last van gehad. 

Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?

In de zin dat we er als mensheid naar moeten streven dat iedereen op deze wereld gelijke rechten heeft, ongeacht je gender, geaardheid, geloofsovertuiging of achtergrond.

Zie jij jezelf als feminist? 

Ik ben wel redelijk feministisch opgevoed, ja. Mijn moeder en oma hebben altijd gewerkt, ook nadat ze kinderen hebben gekregen. Dat was toen niet perse ‘normaal’. Mijn moeder vertelt weleens over de opmerkingen die zij als versgebakken moeder naar haar hoofd kreeg, toen ze weer aan het werk ging. Mensen vonden het maar raar en onnodig dat ze aan het werk bleef. Ik ben er trots op dat mijn ouders mij en mijn zusjes hebben opgevoed met de overtuiging dat we onze eigen boontjes moeten doppen en zorgen dat we niet afhankelijk zijn van onze partners. En als er verkiezingen zijn, ben ik dus zo iemand die altijd stemt op een vrouw… haha.  

Wat is jouw ervaring met ‘jezelf zijn’ als vrouw in deze toch wel mannelijke wereld? 

Dat ervaar ik niet zo. Ik vind het mooi dat diversiteit (in de breedte) door steeds meer organisaties wordt gezien als een positieve ontwikkeling en dat ook uit onderzoeken blijkt dat diverse teams een hogere effectiviteit hebben.

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw? 

Persoonlijk krijg ik het gevoel bij Unigarant dat we mensen gelijk behandelen en samen werken om het beste resultaat voor onze klanten en Unigarant te bereiken.

Roxanne den Ouden, Functioneel Beheerder

Roxanne Foto2.jpg

Wat vind je van deze dag?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist dat het Internationale vrouwendag is op 8 maart, maar ik denk dat het goed is om erbij stil te staan dat de rechten die we nu hebben niet vanzelfsprekend zijn en dat hier ooit hard voor gevochten is.

Hoe sta jij hierbij stil? 

Ik merk dat heel veel dingen voor mij eigenlijk heel gewoon zijn en dat ik er misschien te weinig bij stil sta dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ik heb (gelukkig) nooit meegemaakt dat een man beslissingen voor mij maakt en dat ik niet zou mogen stemmen, autorijden of de baas ben over mijn eigen lijf of keuzes.

Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?

Het zou natuurlijk het mooiste zijn als iedereen altijd gelijk behandeld zou worden. Dan zou deze dag niet meer nodig zijn. Maar ik ben bang dat dat voorlopig nog niet zo is.  Zo zag ik laatst een stuk over Amerika waar het in sommige staten nu verboden is om abortus te krijgen. Het gaat daarbij zo ver dat artsen dit zelfs niet meer durven te doen als de vrouw in levensgevaar is. Dan sta ik vol ongeloof en begrijp ik goed dat vrouwen weer de straat op gaan om te vechten voor hun rechten.

Zie jij jezelf als feminist?

Bij feministen denk ik direct aan de dolle Mina’s, strijdlustige vrouwen die actie voeren voor gelijke rechten en baas in eigen buik. Ik ben niet zo van het actievoeren en zie mijzelf niet per se als een feminist. Maar ik ben het wel eens met de denkwijze en idealen van gelijke rechten voor iedereen ongeacht seksualiteit of gender.

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw? 

Ik denk dat wij het als Unigarant heel erg goed doen! Er werken hier erg veel vrouwen en er zijn ook veel vrouwen in hogere of leidinggevende functies. Ik heb mij nooit als vrouw benadeeld gevoeld of de indruk gehad dat er kans ongelijkheid is binnen Unigarant.

Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij? 

Dat mannen en vrouwen gelijke rechten (zouden moeten) hebben, betekent niet dat zij ook hetzelfde zijn. Mannen en vrouwen zijn verschillend en mijn mannelijke collega’s hebben dan ook andere kwaliteiten dan mijn vrouwelijke collega’s. Ik vind deze balans juist superfijn. Ik voel mij altijd even serieus genomen als mijn mannelijke collega’s en wij hebben dezelfde arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten.

Wat is jouw ervaring met ‘jezelf zijn’ als vrouw in deze toch wel mannelijke wereld? 

Ik voel mij vrij om mijzelf te zijn en mij te uiten zoals ik wil.

Stephanie de Letter, CX & E-commerce specialist

Wat vind je van deze dag? 
Ik zie deze dag als een kans om bewustzijn te creëren dat veel vrouwen nog steeds tegen beperkingen aanlopen, denk hierbij aan ongelijke beloning of gebrek aan vertegenwoordiging in leidinggevende posities. Sophie van Gool vind ik een interessante vrouw om te volgen. Als econoom, rekent zij af met veel misvattingen EN het wordt ook geen aanklacht tegen de man.

Hoe sta jij hierbij stil? 

Goede vraag, als werkende moeder sta ik niet zo vaak stil 😉.

Moet het elke dag 'Internationale vrouwendag' zijn?

Wat mij betreft niet maar het blijft wel een actueel topic zolang de gender pay gap in Nederland bestaat. Het CBS concludeert jaarlijks dat vrouwen in Nederland minder salaris krijgen voor hetzelfde werk. De gender pay gap is dus wel iets waar we voor moeten blijven strijden, ik zou het wel fijn vinden als de volgende generatie vrouwen niet meer tegen deze problematiek aanloopt. Een voorbeeld waar ik zelf ook mee te maken heb gehad, is de kinderopvang. Ik heb 2 zoontjes, die 3 dagen op de buitenschoolse opvang zitten, als je ziet wat voor bedragen wij naar de opvang brengen?! Dan begrijp ik dat soms de keuze gemaakt wordt om minder te werken. En helaas is het toch vaak de moeder die minder verdient en daarom minder gaat werken.  

Zie jij jezelf als feminist?

Ik denk niet dat ik daaronder val. Waar ik me wel aan erger, zoals eerder gezegd, is als mensen deze problematiek gebruiken als aanklacht tegen de man. Het gedachtegoed over verschilllen tussen de man en vrouw zit diepgeworteld in onze maatschappij .In een artikel van afgelopen zaterdag in de Volkskrant, stond dat de nieuwe CFO van Philips, Charlotte Hanneman, haar handen vrij heeft omdat haar man elke avond kookt. Of die uitspraak afgelopen jaar van Hugo de Jonge tegen een jonge vrouw die geen koophuis kon betalen: ‘Al aan een rijke vriend gedacht?’. Bij beide voorbeelden weet ik dan niet of ik moet lachen of moet huilen?

Hoe vind jij dat wij het doen bij Unigarant als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw? 

Dat beide CEO’s van zowel Unigarant als ANWB vrouw zijn, is natuurlijk geweldig!
Floor van Workum, CEO Unigarant, vind ikzelf echt een inspiratie. Eind dertig, 2 jonge kinderen en zo’n topfunctie. En haar deur staat ook nog eens open om het gesprek rondom moederschap en carrière te voeren. Maar heel eerlijk, vanaf de laag onder de CEO’s zie ik vrij veel mannen. Daar is in mijn beleving de gelijkheid al een stuk minder. Ik zie nog andere kansen, denk hierbij aan hoe helpen we vrouwen om verder door te groeien. Ik zie dit vooral bij vrouwen die moeder worden, het is een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Kunnen we hierin beter faciliteren als bedrijf?

Zie jij verschil met een man in dezelfde functie als jij? 

In het verleden waren we met 2 vrouwen en 1 man die dezelfde functie hadden. Mijn vrouwelijke collega heeft er toen voor gezorgd dat we alle 3 dezelfde (en betere) beloning kregen. Dat vond ik toen wel echt een mooie zet! Ik zie in het doorgroeien naar de volgende functie, wel een verschil. Daar wordt mijn inziens niet altijd de beste ‘partij’ gekozen, maar degene die zijn eigen PR het beste voert of het beste bluft. En vaak kunnen de mannen dit iets beter. En als je minder snel in een functie kan doorgroeien als vrouw, dan betekent het ook minder salaris. Dit zou natuurlijk niet zo moeten zijn.

Meer lezen hierover?

Vorig jaar hebben we ook aandacht aan dit onderwerp geschonken. Lees hier terug wat er toen is gezegd. 

Unigarant