De afhandeltermijn voor schademeldingen op reisverzekeringen is langer dan u van ons gewend bent. Lees meer.
Terug naar overzicht
Autoschade 10 januari 2020

Veilig rijden wordt beloond

Blog Unigarant Veilig Rijden.jpg

Ik moet bekennen dat auto’s en autoverzekeringen een speciale plek in mijn hart innemen. Wat dat betreft zit ik bij de ANWB natuurlijk op de juiste plek. Afgelopen december hadden we een bijzondere mijlpaal. We schreven de 250.000ste autoverzekering bij in onze portefeuille. Een mooie erkenning voor het werk dat we binnen de ANWB voor onze klanten doen. Met 250.000 polissen zijn we nog lang niet de grootste van Nederland. Maar we timmeren goed aan de weg.

Waar we wel de grootste in zijn is Pay-how-you-drive verzekeringen. Een vijfde van onze portefeuille bestaat uit Veilig Rijden klanten. En dat aandeel groeit snel, want bijna één op de twee nieuwe klanten komt binnen als Veilig Rijden klant. Voor wie het concept nog niet kent: Veilig Rijden is een verzekering waarbij je als klant beloond wordt voor veilig rijgedrag. We meten daarbij je snelheid, acceleratie, rem- en bochtengedrag. Samen leidt dat tot een rijscore en kun je tot 30% korting op je premie verdienen.

Toen we in 2015 met Veilig Rijden gestart zijn, hadden we geen idee hoe succesvol het concept zou worden en of Nederland er klaar voor zou zijn om zijn rijgedrag te verbeteren aan de hand van feedback die hij of zij via zijn verzekeraar ontvangt. De reden dat we er toch ingestapt zijn, is dat we er in geloofden dat dit concept een grote bijdrage aan de verkeersveiligheid in Nederland kon hebben. We dragen daarmee rechtstreeks bij aan waar ANWB voor staat: zero verkeersdoden in het verkeer.

“Afgelopen december hadden we een bijzondere mijlpaal. We schreven de 250.000ste autoverzekering bij in onze portefeuille. ”

Maar, eerlijk is eerlijk, we hebben even een aanloop gehad om het product volwassen te maken. Zoals zo vaak bleek communicatie de sleutel. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in marketingcampagnes om het concept bekend te maken bij autorijdend Nederland. Ook hebben we de techniek verbeterd. De dongel die in het begin nodig was om de rijdata uit te lezen is verruild voor een smartphone-app. Daarmee is de verzekering nu geschikt voor elk type auto.

Eerste voorzichtige conclusies

Nu de verzekering vier jaar bestaat kunnen we de eerste voorzichtige conclusies over het gebruik trekken. De belangrijkste? De schadelast is lager. Bestuurders met een Veilig Rijden verzekering veroorzaken minder kostbare schades dan onze klanten met een reguliere autoverzekering. Ook zien we de rijscores bij alle leeftijdsgroepen verbeteren gedurende de periode dat klanten Veilig Rijden gebruiken. Daarmee doet het product waarvoor het bedoeld is, namelijk mensen bewust maken van hun rijgedrag.  

“Bestuurders met een Veilig Rijden verzekering veroorzaken minder kostbare schades dan onze klanten met een reguliere autoverzekering.”

Overigens blijkt uit onze cijfers ook dat er praktisch geen verschil zit tussen de rijscores van mannen en vrouwen. Is die discussie ook gelijk beslecht. Als je nog meer over de conclusies wilt weten, check dan het ANWB Veilig Rijden rapport 2019.

Meer verkeersinzicht

De opbrengst van Veilig Rijden zit hem niet alleen in geld en verkleinen van de schadelast. In vijf jaar tijd is er een indrukwekkende 1,2 miljard kilometer bij elkaar gereden door alle Veilige Rijders.  Daarmee hebben ze ons – uiteraard geanonimiseerd – een schat aan informatie over het verkeer en de infrastructuur in Nederland verstrekt.  Die informatie gebruikt ANWB voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Zo is de cirkel rond en is het veel meer dan een verzekering voor je auto.

Ivonne van den Heuvel
Commercieel Directeur ANWB Verzekeren