Moderne, voornamelijk elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Elk nieuw merk of model lijkt futuristischer dan het vorige. Voor ons als verzekeraar brengen deze innovatieve voertuigen nieuwe uitdagingen met zich mee. De vertrouwde ecosystemen van fabrikanten, importeurs, dealerorganisaties en schadeherstelbedrijven zijn duidelijk aan het veranderen. De transitie naar nieuwe ecosystemen is merkbaar.
Dealerorganisaties met uitgebreide aftersalesfaciliteiten zijn niet meer vanzelfsprekend. Vaak is er weinig tot geen informatie beschikbaar over nieuwe auto’s, wat problemen oplevert bij schadeherstel. Daarbij is het niet ongebruikelijk dat beschadigde auto’s maanden stilstaan door een gebrek aan onderdelen. Dit stelt weer andere eisen aan hoe we omgaan met vervangend vervoer.
Van special naar commodity
Uiteindelijk zullen we ook aan deze nieuwe situatie wennen. Deze transitie kan worden gezien als een overgang van ‘special’ naar ‘commodity’, waarbij het eerste verwijst naar producten met beperkte oplages met hogere kosten en weinig ervaring.
Na verloop van tijd komt er meer informatie beschikbaar en wordt er meer ervaring opgedaan, waardoor een overgang naar een commodity-situatie ontstaat. Dit is geen reden tot paniek, maar wel een reden om met alle stakeholders, inclusief de eigenaren van moderne auto’s, in gesprek te blijven.
Vehicle Risk Model
Dit fenomeen krijgt brede aandacht in de markt. Diverse partijen werken momenteel aan een Vehicle Risk Model, dat vanuit Engeland naar Nederland komt. Dit model stelt verzekeraars in staat om op meerdere elementen, zoals beschikbaarheid van informatie en onderdelen, repareerbaarheid en algemene veiligheid, een goede inschatting te maken van de uitdagingen die een auto met zich meebrengt.
Als verzekeraar zijn we gewend aan veranderingen. Het grote verschil is nu het tempo waarin veranderingen en technologische mogelijkheden zich ontwikkelen. De toekomst komt naar ons toe, laten we deze met enthousiasme omarmen.
Geschreven door

