Startup SeeMe en Unigarant pakken slechte zichtbaarheid scootmobielen aan

Het is in Nederland al lang geen uitzondering meer als je een scootmobiel tegenkomt. In de jaren 80 verschenen ze voor het eerst en ondertussen rijden er zo’n  250.000 stuks rond in Nederland. De scootmobiel is voor veel mensen een geweldige manier om zo lang mogelijk mobiel en dus zelfstandig te blijven. Helaas zien we als verzekeraar ook de kwetsbaarheid van scootmobielbestuurders.

De afgelopen jaren liep het aantal scootmobielbestuurders dat betrokken was bij een ernstig verkeersongeval op tot meer dan 2.700 per jaar. Sinds 1996 is het aantal dodelijke verkeersongevallen opgelopen van 2 naar 38 per jaar, waardoor er onder scootmobielbestuurders relatief gezien de meeste dodelijke slachtoffers in het verkeer vallen.

Rijvaardigheid en zichtbaarheid belangrijk voor scootmobielen

Veel ongelukken gebeuren door onvoldoende beheersing van de scootmobiel. Daarom roepen meer organisaties, zoals de ANBO en het SWOV, op tot een verplichte (periodieke) rijvaardigheidstest voor mensen die met een scootmobiel de weg op gaan.

Naast goede voertuigbeheersing en rijvaardigheid is zichtbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor veiligheid op de weg. Veel scootmobielen zijn daarom uitgerust met vlaggetjes of een reflecterend hesje dat over de stoel gehangen wordt. Praktisch maar niet echt elegant.

Samenwerking Seeme en Unigarant

Om hier wat aan te doen is Unigarant een samenwerking met het bedrijf SeeMe gestart. SeeMe is gespecialiseerd in het verbeteren van zichtbaarheid in het verkeer en maakt speciale producten om scootmobielen beter te laten opvallen.

Sinds 1 januari 2018 kunnen mensen die hun scootmobiel via Unigarant verzekeren de producten van SeeMe met korting bestellen.

Angelique van Olst, eigenaar en initiatiefnemer van SeeMe:

"Het idee voor SeeMe is ontstaan tijdens mijn werk als stoffeerder voor ergonomisch maatwerk. Tijdens mijn werk kom ik veel mensen tegen die in een scootmobiel zitten. Wat me opviel is dat veel mensen hun scootmobiel minder vaak gebruiken dan ze zouden willen. Vaak is dat omdat ze bang zijn om in het verkeer over het hoofd gezien te worden. Dat is vreselijk zonde, omdat een scootmobiel vrijheid en onafhankelijkheid geeft. Om iets aan dit probleem te doen ben ik met SeeMe begonnen. Ik wil er met onze producten voor zorgen dat mensen meer vertrouwen krijgen in het verkeer.”

Tijdens het marktonderzoek kwam ik in contact met Bert Gelling, de productmanager Scootmobielverzekeringen van Unigarant. Tijdens het eerste gesprek werd de basis voor de samenwerking gelegd. Ik kwam eigenlijk op bezoek omdat ik met het marktonderzoek voor SeeMe bezig was en meer wilde leren over het aantal schades aan scootmobielen. Gaandeweg onstond het idee om te gaan samenwerken en onze krachten te bundelen.

Unigarant is voor mij de ideale partner. Dankzij deze samenwerking kan ik op een simpele manier veel mensen bereiken. Ook qua werkwijze passen we bij elkaar. Samen hadden we de actie zo van de grond.'"

Bert Gelling, productmanager Scootmobielen:

"Ook Unigarant is blij met de samenwerking. Het verbeteren van verkeersveiligheid van onze verzekerden is een belangrijk thema voor ons. Goede zichtbaarheid is daar een belangrijk onderdeel van. Dat geldt zeker voor zo’n kwetsbare doelgroep als scootmobielbestuurders. De producten van SeeMe passen uitstekend bij ons doel om verkeersveiligheid te verbeteren en zijn ontwikkeld vanuit de behoefte van de gebruiker. Ik hoop dat de actie een groot succes wordt."

De voordelen van SeeMe

1. Goed zichtbaar op uw scootmobiel

Op uw gemak en goed zichtbaar voor andere weggebruikers,  zo rijdt u graag door het verkeer. Daarom ontwierp SeeMe een serie opvallende zichtbaarheidsmiddelen voor de scootmobiel.

2. Reflecterend en weerbestendig

De SeeMe-designserie bestaat uit een elastisch, oranje hoesje voor de hoofdsteun. Een rugreflectie, goed herkenbaar door zijn ronde vorm. Een hoes die de inhoud van je mandje aan het zicht onttrekt en drooghoudt.

3. (On)opvallend design

De rugreflectie en de hoezen zijn eenvoudig te bevestigen, ze zijn weerbestendig en zorgen voor meer rijcomfort. Met SeeMe bent u altijd goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Met SeeMe voelt u zich veilig.