Een staking op de luchthaven of de luchtvaartmaatschappij?

Is er sprake van een staking op het vliegveld of bij de vliegmaatschappij waarmee u op reis gaat? Wij kunnen ons voorstellen dat u dan vragen heeft over uw Unigarant reis- en annuleringsverzekering. De antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u in dit document.

Blijf op de hoogte

Wij adviseren u altijd de ontwikkelingen te blijven volgen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken  en de media. Bent u ter plaatse? Dan adviseren u de instructies van lokale autoriteiten op te volgen.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in uw vakantiegebied. Voor vragen kunt u ook bellen naar het 24/7 contactcenter +31 247 247 247. Houd contact met uw vervoersmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Calamiteitenfonds

Afhankelijk van de situatie en gebeurtenis kan het Calamiteitenfonds het besluit nemen om:

  • De gebeurtenis vast te stellen als een calamiteit
  • De gebeurtenis vast te stellen als een uitkeringsvatbare situatie waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat zijn hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

Dit betekent dat het Calamiteitenfonds de extra kosten betaalt die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Op de website van het  Calamiteitenfonds vindt u de meest actuele informatie.

Vragen over uw annuleringsverzekering

Ik ben van plan om op vakantie te gaan naar het vakantiegebied waar de staking is. Hierdoor wil ik mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van mijn annuleringsverzekering?

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij u de dekking Samengestelde Reis of Extra Annuleringsredenen heeft gesloten. Bij een samengestelde reis moet er sprake zijn van het uitvallen van een van geboekte onderdelen. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ik ben van plan om op vakantie te gaan en reis via of vanaf het land of de plaats waar de staking is geweest. Hierdoor wil ik mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van mijn annuleringsverzekering?

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij u de dekking Samengestelde Reis of Extra Annuleringsredenen heeft gesloten. Bij een samengestelde reis moet er sprake zijn van het uitvallen van een van geboekte onderdelen. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ik wil wegens de staking in het land of de plaats waar de staking heeft plaatsgevonden, mijn vakantie afbreken. Worden de niet genoten vakantiedagen vergoed?

Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij u de dekking Samengestelde Reis of Extra Annuleringsredenen heeft gesloten. Bij een samengestelde reis moet er sprake zijn van het uitvallen van een van geboekte onderdelen. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Vragen over uw reisverzekering

Ik ben in het land of de plaats waar de staking heeft plaatsgevonden. Door de staking is de terugreis per trein, metro of vliegtuig vertraagd of gaat niet. Nu moet ik extra kosten maken voor o.a. verblijf. Kan ik deze kosten verhalen op mijn reisverzekering?

Op basis van uw verzekering heeft u recht op vergoeding van extra verblijfskosten, extra kosten voor vervoer en telefoonkosten. De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden bedraagt € 250,-. De vergoeding voor extra verblijfskosten is € 75,- per persoon per dag, met een maximum van € 600,- per reisgezelschap.

Wij adviseren u ook contact op te nemen met uw reisorganisatie/touroperator en/of vervoersmaatschappij.

Ik moet door de staking langer blijven dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?

Ja, uw reisverzekering blijft tijdens die periode gewoon geldig. U bent verzekerd.

Door de staking is mijn vlucht vertraagd of geannuleerd. Hierdoor moet ik extra kosten maken. Zijn deze kosten verzekerd op mijn Reisverzekering?

Op basis van uw verzekering heeft u recht op vergoeding van extra verblijfskosten, extra kosten voor vervoer en telefoonkosten. De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden bedraagt € 250,-. De vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten is € 75,- per persoon per dag, met een maximum van € 600,- per reisgezelschap.

Wij adviseren u ook contact op te nemen met uw reisorganisatie/touroperator en/of vervoersmaatschappij.

Vragen over de dekking Samengestelde reis of Extra Annuleringsredenen

Ik heb een reis samengesteld waarbij ik via of vanaf het land of de plaats ga, waar de staking heeft plaatsgevonden. Hierdoor wil ik direct doorgaan naar mijn volgende bestemming of langer op de huidige bestemming blijven. Heb ik recht op een vergoeding op basis van deze verzekering?

Ja, wanneer u nog niet vertrokken bent, kunt u de volledige reis annuleren. Wanneer u uw reis aanpast waardoor volledige annulering van de reis wordt voorkomen, dan kunt u deze kosten ook claimen. 

Bent u al op reis, dan worden alleen de kosten voor het niet genoten gedeelte van uw vakantie vergoed. De kosten voor het langer op de vakantiebestemming blijven zijn verzekerd, voor zover hiermee de annulering van de volledige reis wordt voorkomen.

Doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering
De doorlopende annuleringsverzekering heeft standaard de dekking Samengestelde reis meeverzekerd. Heeft u een kortlopende annuleringsverzekering gesloten, dan moet u de dekking Samengestelde reis afgesloten hebben.

De dekking Extra Annuleringsredenen is niet standaard verzekerd en moet u (desgewenst) op zowel de doorlopende – als de kortlopende annuleringsverzekering meeverzekeren.

Vragen over uw premie

Mijn reis naar het land of de plaats waar de staking heeft plaatsgevonden, is geannuleerd. Krijg ik nu de premie terug van mijn annulerings- reis- en/of omboekgarantieverzekering?

Nee, dat is niet mogelijk voor uw annulerings- en omboekgarantieverzekering. De premie voor uw kortlopende reisverzekering krijgt u wel terug. Dit geldt niet voor een doorlopende reisverzekering.